ÅKESHOLMS GÅRD


Åkesholm ligger ca 1 mil utanför Eslöv i mellersta Skåne. 

Vi som bor här heter Robin och Elin med barnen Anton, William och Malva.


Här på gården bedrivs ekologiskt lantbruk som innefattar växtodling, grisproduktion och nötköttsproduktion.

All produktion är godkänd enligt KRAVS regler 

Våra grisar är inte bara jättesnälla utan även mycket nyfikna och blir väldigt glada när man hälsar på ute i hagen. 
Önskar ni hälsa på hos våra grisar så är ni under sommaren välkomna enligt överenskommelse så tveka inte att ringa oss för att boka in ett besök!

Vill du veta mer om hur kravgrisar ska ha det? Gå in och läs på KRAV:s hemsida:

https://www.krav.se/vad-kravs-grisproduktion

Tillsammans med de flesta av Sveriges KRAV-grisuppfödare är vi medlemmar i föreningen " Jord på trynet" där vi delar samma tankar om att djuren ska kunna leva ut sina naturliga instinkter som att boa och böka. 

VÅRA GRISAR

På Åkesholm finns just nu 50 suggor som ger oss ca 1200 smågrisar 
om året. 

När suggan är dräktig insemineras eller betäcks hon av galt i betäckningsavdelningen. Tre till fyra veckor senare dräktighetsundersöks hon för att se om hon blivit dräktig annars insemineras hon igen under nästa brunst.

Ca 3 månader, 3 veckor och 3 dagar efter att suggan blivit dräktig är det dags för henne att grisa. Några dagar innan beräknad grisning tas hon in i stallet till vår BB-avdelning där varje sugga får vars en egen box med massa halm där hon kan få grisa i fred utan de andra suggorna runt sig. 

Våra suggor får i genomsnitt 12 griskultingar per kull och de grisar 2 gånger om året. Efter grisning stannar de kvar inne i stallet i ca 2 veckor, detta för att vi lättare ska kunna hjälpa suggan att ge de små kultingarna en så bra start i livet som möjligt.

Väl ute går kultingarna med sina mammor i våra grishus och diar i 6 veckor sedan är det dags för avvänjning. Vid detta laget är smågrisarna ändå så stora att de har börjat äta kraftfoder och inte diar lika mycket längre. 

Suggorna tas in och betäcks igen och smågrisarna börjar nu sitt självständiga liv och de ägnar dagarna åt att växa, busa, bada gyttjebad, äta gräs, leka i snön och bara ha det livet en riktig gris borde ha! 

De grisarna vi säljer kött av är kvar på gården tills det är dags för slakt, sedan åker de direkt till ett slakteri ca 3 mil härifrån. 

De andra grisarna vi säljer åker vidare till Börringe Kloster utanför Svedala i Skåne när de väger ca 30 kg där de sedan får gå tills de är slaktklara vid 115 kg.

 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång